Γενικού Ενδιαφέροντος

Ομιλία Λυγερού στο ΤΕΕ ΤΔΚ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου ομιλία από τον κ. Νίκο Λυγερό με θέμα «Γεωοικονομική Σημασία της Κρήτης και ο ρόλος των Μηχανικών», στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης.
Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι ευκαιρίες για την Κρήτη γενικά, αλλά και για τα Χανιά ειδικότερα καθώς και οι τρόποι με τους οποίους οι τοπικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να κινηθούν ώστε να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες.

Την διάλεξη του κ. Λυγερού μπορείτε να την δείτε εδω:
- ΜΕΡΟΣ Α'
- ΜΕΡΟΣ Β'

Download attachments:
Read more...

p_public 2O17 - Προσβασιμότητα στο Δημόσιο Χώρο

Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ “p_public 2Ο17”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Χανίων το διήμερο 10 και 11 Ιουνίου 2017.

Φέτος, θα εστιάσουμε στην προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο, μέσω συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και δράσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης των Χανίων, άμεσα συνδεδεμένων με τον θεματικό άξονα του φεστιβάλ.

Η έννοια της προσβασιμότητας στον αστικό, και όχι μόνο, σχεδιασμό αποτελεί θεμέλιο για μία βιώσιμη πόλη. Η αναγκαιότητα δηλαδή της απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης κάθε χρήστη (πεζός, ΑΜΕΑ, γονείς με καρότσι, ποδηλάτες κτλ) είναι μία από τις βασικές αρχές ενός καθολικού σχεδιασμού, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Τα τελευταία χρόνια δε, καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη η δημιουργία ποικίλων δικτύων, όπως κυκλοφορίας, προσβασιμότητας, θεματικών διαδρομών κτλ, μέσα στον ιστό της πόλης.

Read more...

Νέο διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Διοίκηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας «Master of Science in Technology and Innovation Management»

Η Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης συνδιοργανώνουν ένα διεθνές εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας το οποίο οδηγεί στην απονομή ενός Master of Science (MSc) στην Διοίκηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας (‘Master of Science in Technology and Innovation Management’).

Το πρόγραμμα θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα και σε αυτό θα διδάσκουν διακεκριμένοι καθηγητές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Στους φοιτητές θα δίνεται, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ιδρύματα στο Ισραήλ, η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στη δημιουργία startup επιχειρήσεων ενώ η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα αντιστοιχεί σε 75 ECTS.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διαχείριση της Τεχνολογίας & Καινοτομίας (Master of Technology & Innovation Management - MTIM) σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αναπτύσσει και να ενισχύει τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ικανότητες των στελεχών επιχειρήσεων και φορέων σε θέματα διοίκησης των τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Στόχος του ΜΤΙΜ είναι η εκπαίδευση των στελεχών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε θέματα διοίκησης & καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, σχεδίασης & ανάπτυξης νέων προϊόντων, ανάλυσης συμπεριφοράς, οικονομικών της καινοτομίας, διαχείρισης της καινοτομίας και των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων, νομικών θεμάτων επιχειρηματικότητας, εφευρέσεων και πνευματικής ιδιοκτησίας, επιχειρηματικής ευφυΐας, ηλεκτρονικού επιχειρείν, big data analytics, νέων καινοτόμων τεχνολογιών, κα. Τα στελέχη αυτά, αποκτώντας μια σε βάθος γνώση των παραπάνω αντικειμένων θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις των προβλημάτων, των ευκαιριών και των δυνατοτήτων αλλά και της σημαντικότητας και των επιπτώσεών τους στις επιχειρήσεις και τους φορείς, και θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις μεγάλες απαιτήσεις των επιχειρήσεων αλλά και στον υψηλό διεθνή ανταγωνισμό, επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Read more...

Διαλέξεις στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού της Προγράμματος οργανώνει κύκλους διαλέξεων με προσκλημένους διακεκριμένους ομιλητές από τον ακαδημαϊκό αλλά και ευρύτερο χώρο.

H θεματική των διαλέξεων υποστηρίζει τις δύο κατευθύνσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος
α. "Τουρισμός, Πολιτισμός και Μεσογειακός χώρος: Συγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις"
β. "Ολοκληρωμένη προστασία ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος με προηγμένες τεχνολογίες και υλικά".

Οι διαλέξεις είναι ανοικτές στο κοινό και πραγματοποιούνται σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι ακριβείς χώροι ανακοινώνονται προσεχώς, ανά διάλεξη.
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου ώρα 18.00 (Α2 Ξύλινο Αμφιθέατρο) θα μιλήσει ο κ. Άλκης Πρέπης, Καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα «Επανάχρηση βιομηχανικών κτηρίων και ανάπλαση του αστικού ιστού» με αναφορά σε ελληνικά και διεθνή παραδείγματα.

Στη διάλεξή του θα αναφερθεί:
1) στη μετατροπή του εργοστάσιου αεριόφωτος Αθηνών σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο και η αντανάκλαση των παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή
2) Grand Moulins de Pantin, Paris: μετατροπή των μεγάλων αλευρόμυλων σε κτήρια γραφείων με ανάπλαση της περιοχής
3) Rive Gauche Project, Paris – μεταμόρφωση της αριστερής όχθης του Σηκουάνα: ανάπλαση του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού Austerlitz, νέα οικιστικά κτήρια στην εγκαταλειμμένη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού και δίπλα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ένταξη της πανεπιστημιούπολης του Paris – Diderot (σε νέα κτήρια και) σε παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, νέα αρχιτεκτονική σχολή με επανάχρηση βιομηχανικού κτηρίου.

Read more...

Ψήφισε ο... αρχαιότερος όλων!

Στις εκλογές του ΤΕΕ στο τμήμα Δυτικής Κρήτης την παράσταση έκλεψε ο Παύλος Παυλάκης! Που είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία Διπλωματούχος Μηχανικος στην χώρα με Αρ μητρώου 6.066 !
Ο Παυλάκης όχι μόνο παρά τα 90 του χρόνια -γεννήθηκε το 1926- εργάζεται ακόμη(έχει κάνει μερικές από τις πιο σπουδαίες μελέτες στην Κρήτη), αλλά έσπευσε να ασκήσει και το εκλογικό του καθήκον!
"Αποτελεί πραγματική τιμή στον κλαδο μας και το τοπικό μας τμήμα ΤΕΕΤΔΚ η παρουσία του και η συμμετοχή του στις εκλογές μας." έλεγε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Λευτέρης Κοπάσης.

Read more...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Μαρτίου - Νοεμβρίου 2016

Πρόεδρος ΔΕ ΤΕΕΤΔΚ Λευτέρης Κοπάσης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ολοκληρώνοντας την τρέχουσα θητεία 2013-2016 στο ΤΕΕΤΔΚ επιδιώκουμε την συναίνεση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, ενισχύουμε την γνώση μας με διεπιμελητηριακές και διεπιστημονικές συνεργασίες, λέμε την αλήθεια και διατυπώνουμε υπεύθυνες θέσεις και προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη την επιστήμη και το επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού.
Σε 7 μήνες συγκλήθηκε 20 φορές η Διοικούσα Επιτροπή παρά την θερινή ραστώνη και ενδυναμώθηκε η συνεργασία με τους κλαδικούς συλλόγους και τους εργολήπτες που φιλοξενούνται στο κτίριο του τμήματος, πραγματοποιήθηκαν κοινές εκδηλώσεις με τον Δικηγορικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο, το Εμποροβιομηχανικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο, δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις μας στους συναδέλφους στην τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση όσο και μέσα από το κεντρικό ΤΕΕ στην κυβέρνηση.
Καταρτίστηκε και δημοσιοποιήθηκε το ‘’ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ του ΤΕΕΤΔΚ’’ * http://www.haniotika-nea.gr/programmatismos-draseon-apo-to-t-e-e-ditikis-kritis
Διοργανώθηκε τριήμερο Συνέδριο, 29,30 Σεπ και 3 Οκτ 2016, όπου συμμετείχαν 40 εισηγητές και συντονιστές ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ξεχωριστές ακαδημαϊκές προσωπικότητες και άνθρωποι της αγοράς για την ενημέρωση των διπλωματούχων μηχανικών για όλα τα σημαντικά θέματα που ενέπλεξε 40 ομιλητές και συντονιστές ** http://synedrio16.teetdk.gr
Read more...
Subscribe to this RSS feed

Log in