Με τη χρήση της σελίδας μας αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα στο Privacy Policy (Πολιτική Απορρήτου). / By using our page you accept the use of cookies. Learn more in the Privacy Policy.

Ανακοινώσεις ΤΕΕ ΤΔΚ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ


Νόμος 4670/2020 (ΦΕΚ Α΄43/28.02.2020)


Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις

1η Έκδοση (3/3/2020)

 

Ανδρέα Π.Κουτσόλαμπρου
Δικηγόρου ΕΦΚΑ – Σύμβουλου ΔΣΑ
Προέδρου Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων

Read more...

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων ξεκίνησε – Διενέργεια Διαδικτυακών Ενημερωτικών Παρουσιάσεων από το ΤΕΕ

Η σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ταυτότητα Κτιρίων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί, ξεκινά άμεσα και η πρώτη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/1/2021 στις 16:00.
Όσοι μηχανικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σχετικό αρχείο που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Επισυνάπτεται το αρχείο για τη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή μηχανικών.Read more...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΔΗΓΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- ΑΥΤΟΝΟΜΩ"

Επισυνάπτεται η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» - ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ II»

Read more...

Παρέμβαση για το σχέδιο νόμου: Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας

  Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κλάδο των μηχανικών το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και αφορά την τροποποίησης της εκτός σχεδίου δόμησης. Συγκεκριμένα, με την ψήφιση του νομοσχέδιου θα πραγματοποιηθεί:

Α) ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ στην εκτός σχεδίου δόμηση,

Β) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΔΟΜΗΣΗΣ σε εκτός σχεδίου περιοχές όπως ισχύει σήμερα.

  Τονίζεται ότι, Η ΔΙΕΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ, καθώς μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησιών θα απολέσει άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου την οικοδομησιμότητά του, με πρώτες απ’όλες τις άλλες χρήσεις εκτός κατοικίας. Με άλλα λόγια ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα οικοδομησιμότητας,  καθώς υπάρχουν αλλαγές στα υφιστάμενα μήκη προσώπων και στα βάθη των γηπέδων, καθώς και αποκλεισμοί δρόμων π.χ. αγροτικών δρόμων ή μη χαρακτηρισμένων με προεδρικό διάταγμα ως Κατηγορία Α.

  Επίσης, σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις, μεταβατικών ή μη διατάξεων, θα πρέπει οι δημοτικοί οδοί, που έχουν πρόσωπο τα γήπεδα, ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, αφού προηγηθεί η σύνταξη κατάλληλης μελέτης, εγκρίσεις από φορείς και έχουν διανοιγμένο πλάτος 6 μ, ενέργειες που πρακτικά είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να υλοποιηθούν ΕΝΤΟΣ 2 ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΩΝ, καθώς η διαδικασία αυτή είναι πάρα πολύ χρονοβόρα και απαιτείται να γίνει για την πλειοψηφία του οδικού δικτύου της χώρας. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ για τις περισσότερες περιπτώσεις ακινήτων και τελικά σε απαξίωση  των γηπέδων.

  Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή της νομοθεσίας με εφαρμογή άμεσα ή έπειτα από 2 χρόνια, ανάλογα με τις παραπάνω περιπτώσεις, μετατρέπει τα μέχρι σήμερα υψηλής αξίας δομήσιμα αγροτεμάχια, σε ελάχιστης αξίας αγρούς μόνο για καλλιέργεια, ενώ ζημιώνονται κατάφωρα και οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι βασιζόμενοι στην υφιστάμενη νομοθεσία επένδυσαν αδρά σε αγορά εκτάσεων, με την προοπτική αξιοποίησής τους, η οποία πλέον εξανεμίζεται.

  Σε συνδυασμό δε με το γεγονός πως στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί και διατάξεις που επιτρέπουν τη συνένωση όμορων οικοπέδων, από την όποια θα προκύψουν μεγαλύτερα οικόπεδα, αξιοποιήσιμα επενδυτικά ως οργανωμένοι υποδοχείς (π.χ. τουριστικές επενδύσεις κλπ.),  είναι ορατός ο κίνδυνος “ξεπουλήματος” λόγω υποβάθμισης της αξίας των περιουσιών των μικρών ιδιοκτητών προς όφελος των μεγαλύτερων επενδυτών.

  Ιδιαίτερα τονίζεται επίσης ότι, η προσθήκη επιπλέον περιορισμών για γήπεδα που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών με ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ., καθώς και των γηπέδων με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ και πρόσωπο σε προϋπάρχοντες αγροτικούς δρόμους, θα επιφέρει άμεσο πλήγμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών (εκτιμάται το 90% των πολιτών της περιφέρειας και ιδιαίτερα των νησιών, όπως η Κρήτη), καθώς τα γήπεδα αυτά αποτελούν την πλειοψηφία των εκτός σχεδίου γηπέδων που σήμερα είναι άρτια και οικοδομήσιμα και στα οποία μέχρι σήμερα υπάρχει αξιοποίηση με οικοδομική δραστηριότητα που εμπλέκει παρά πολλούς κλάδους εργασίας, έμμεσα ή άμεσα, όπως μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες, τουριστικές επιχειρήσεις, κλπ. Τραγική και η απομείωση της αξίας σε γήπεδα στα οποία έχουν βασιστεί συναλλαγές, υποθήκες, εξυπηρέτηση δανείων, κλπ,  κάτι που θα προκαλέσει στους μικροϊδιοκτήτες, όχι μόνο οικονομική αναταραχή, αλλά πιθανόν και κοινωνική.

Μετά την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, όλα τα παραπάνω γήπεδα εν μια νυκτί θα απωλέσουν το 90% της αξίας τους και θα καταστούν άμεσα μόνο για γεωργική χρήση, που στην ουσία σημαίνει μηδαμινή αξία, εξαιτίας της απαξίωσης του πρωτογενούς τομέα. Ουσιαστικά τα γήπεδα αυτά δεν θα είναι πλέον κατάλληλα για τη χρήση που η πλειονότητα των ιδιοκτητών νόμιμα τα απέκτησαν επενδύοντας μεγάλα ποσά, ενώ ταυτόχρονα φορολογούνταν από το κράτος με υψηλούς φόρους. Δηλαδή θα αλλάζει η αξία της γης όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και αναδρομικά, μεταβάλλοντας μέχρι σήμερα οικοδομήσιμα γήπεδα σε μη οικοδομήσιμους αγρούς. Έτσι, ο περιορισμός του δικαιώματος της ιδιοκτησίας με τον επιχειρούμενο περιορισμό/κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, εξομοιώνεται ουσιαστικά με  απαλλοτρίωση (χωρίς αποζημίωση), καθώς δεν μπορούν πλέον χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που αποκτηθήκαν από τους ιδιοκτήτες τους.

Συνοψίζοντας, με ενδεχόμενη επικύρωση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε, θα προκύψουν οι ακόλουθες συνέπειες:

α) Απαξίωση της γης εκτός σχεδίου και της περιουσίας ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του ελληνικού λαού, καθώς τα παραπάνω ακίνητα θα χάσουν το 90% της αξίας τους.

β) Μεγάλη μείωση της επιφάνειας της χώρας που εν δυνάμει μπορεί να οικοδομηθεί, με αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς και ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης για δομήσιμη γη προς αξιοποίηση.

γ) Θα πληγεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και θα τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας του ψηφισθέντος νόμου.

δ) Πολλοί κλάδοι εργασίας θα θιγούν, άμεσα ή έμμεσα, και επενδύσεις θα ακυρωθούν, δημιουργώντας πλήγμα στην τοπική οικονομία, με δυσμενή και άμεσα αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών της χώρας, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

ε) Προβλήματα σε συναλλαγές, υποθήκες, εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων.

στ) Οικονομικός μαρασμός και απομόνωση ιδιαίτερα της τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας.

ζ) Οι πολίτες θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος, εφόσον τυχόν ψήφιση του νόμου θα θεωρηθεί ως πολεοδομικό πραξικόπημα  κατά της ατομικής ιδιοκτησίας.

  Αξίζει να αναφερθεί πως λίγες εβδομάδες πριν, κατά την παρουσίαση του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για όλη τη χώρα, το ΥΠΕΝ σημείωνε πως η απουσία των ΤΠΣ ενθαρρύνει την εκτός σχεδίου δόμηση, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση του προγράμματος για το σύνολο των δήμων και των περίπου 1.140 δημοτικών ενοτήτων τους σε ορίζοντα δεκαετίας.

  Σε ένα κράτος που θέλει να έχει συνέχεια και συνέπεια, θεωρούμε ως ΤΕΕ-ΤΔΚ ότι ενέργειες που αναδιανέμουν με τέτοιο ξαφνικό και βίαιο τρόπο την περιουσία των πολιτών του δεν είναι ούτε τεχνικά αποδεκτές, ούτε κοινωνικά δίκαιες, ούτε συνταγματικά αποδεκτές. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεται προς  όλες τις κατευθύνσεις, όταν με ένα νομοσχέδιο εν μέσω του πλέον «ράθυμου» μήνα από πλευράς εργασιών αλλάζει όλο το οικοδομικό, πολεοδομικό και επενδυτικό στάτους της χώρας;

  Τέλος, σε  αυτήν την διαδικασία έχει παντελώς ξεχαστεί ότι για να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει πρώτα να έχει διευθετηθεί όσο γίνεται καλύτερα η εντός σχεδίου δόμηση. Προκειμένου να καταστεί δυνατή μια ορθολογιστική μετάβαση στην επομένη μέρα θα πρέπει να εκπονηθεί πρωτίστως ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά τις χρήσεις γης εκτός σχεδίου, τα ΓΠΣ, τα ΣΧΟΟΑΠ, τις επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλεων και Οικισμών, τους Δασικούς Χάρτες, τον σαφή καθορισμό των ορίων των οικισμών με ψηφιακά δεδομένα και να συσχετισθεί η εκπόνηση των ΤΠΣ με το παρόν σχέδιο νόμου, ώστε να προκύψει μια ομαλή μετάβαση προς την νέα πραγματικότητα της πιο οργανωμένης δόμησης που πρεσβεύει. Μόνο τότε θα είναι δυνατή η εφαρμογή περιορισμών όσον αφορά τη δόμηση εκτός σχεδίου.

  Σε συνέπεια όλων των ανωτέρω, έως ότου πραγματοποιηθούν οι παραπάνω διαδικασίες, θεωρούμε ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 28 ΚΑΙ 34 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.

Για  το  Τ.Ε.Ε. -  Τμήμα Δυτικής Κρήτης

και σύσσωμους τους μηχανικούς που εκπροσωπεί

Ο Πρόεδρος

Σοφιανός Σπυρίδων

Read more...

Ερωτηματολόγιο για τις νέες χρήσεις των Ενετικών Νεωρίων

 

 

 Όπως πιθανά γνωρίζετε στις 05/07/2020 υπεγράφη στα Χανιά Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ - ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΡΙΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ».

Το συγκρότημα των θόλων των Ενετικών Nεωρίων οικοδομήθηκε σε συνεχόμενες φάσεις από το 1515 έως την κατάληψη της πόλης από τον οθωμανικό στρατό το 1645. Χρησιμοποιήθηκαν από τους Βενετούς για την προστασία των πλοίων στη διάρκεια του χειμώνα. Οι γαλέρες έφταναν έως την είσοδό τους και σύρονταν στο εσωτερικό. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες, ενώ αργότερα τα ανοίγματα προς το λιμάνι τειχίστηκαν. Από το συγκρότημα των δεκαεπτά Ενετικών Nεωρίων διατηρούνται οι επτά θολοσκεπείς χώροι, δηλαδή η ανατολική ενότητα, και στα δυτικά το αποκατεστημένο σήμερα Μεγάλο Αρσενάλι, ενώ οι ενδιάμεσοι θόλοι καταστράφηκαν από σεισμούς και κατεδαφίσεις μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα επτά Ενετικά Nεώρια σήμερα καταλαμβάνουν επιφάνεια 4.100 τ.μ., ενώ η ωφέλιμη επιφάνεια του καθενός είναι 430 τ.μ. περίπου.

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο διεξάγεται στο πλαίσιο της έρευνας-διαβούλευσης για τον προσδιορισμό της βέλτιστης νέας ή συνδυαζόμενων χρήσεων των Ενετικών Νεωρίων. Αναλυτικότερη πρόταση σας μπορεί να σταλεί και στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Παρακαλούμε εάν το επιθυμείτε, προχωρήστε στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScu8Z5F6abrSGrW2SLBbO1qE7WJqYmDGjwVnFt3yDOUSs5uYA/viewform  

Read more...

Προκήρυξη Εξετάσεων Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος ΙΟΥΝΙΟΥ-ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το ΤΕΕ προκηρύσσει τις εξετάσεις για τη «Χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος στους Διπλωματούχους Μηχανικούς των Ανωτάτων Σχολών ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ και των Ισοτίμων Σχολών ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ» για την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2020.

Η υποβολή της αίτησης για συμμετοχή στις εξετάσεις καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Read more...

ΦΕΚ Καθορισμός οργάνων Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων, Περιφερειακών Επιτροπών Προσβασιμότητας, ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., παρ. 3 και 9.α του άρθρου 116 και παρ. 10 του άρθρου 117 του ν. 4495/2017

Επισυνάπτεται το ΦΕΚ με απόφαση: "Καθορισμός οργάνων που ασκούν μεταβατικά τις αρμοδιότητες, των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων, των Περιφερειακών Επιτροπών Προσβασιμότητας, των ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., των Επιτροπών των παρ. 3 και 9.α του άρθρου 116 και της Επιτροπής της παρ. 10 του άρθρου 117 του ν. 4495/2017"

Download attachments:
Read more...

Ανακοίνωση ΔΕ ΤΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, αφού έλαβε υπόψιν της τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι την 31/3 όσο και τις προτάσεις που διατύπωσαν τα μέλη της αλλά και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ με επιστολές του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς

Read more...

ΤΕΕ: Μέτρα ενίσχυσης άμεσης απόδοσης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ζητά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με επιστολές του την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε πληθώρα μέτρων από την Πολιτεία τόσο για την ασφάλεια των εργαζόμενων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του μηχανικού όσο και για τα μέτρα ενίσχυσης του τεχνικού κόσμου.

Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε εν μέρει, μόνο όσον αφορά την ένταξη στους πληττόμενους από την επιδημία του κορωνοϊού κλάδους, συγκεκριμένων ΚΑΔ των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών – και όχι όλων. Επιπλέον η εφαρμογή στην πράξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που ρητά εξαιρεί τους περισσότερους μηχανικούς είτε ως αυταπασχολούμενους είτε ως μισθωτούς, δεν εξελίσσεται ομαλά, όπως ενημέρωσε αρμοδίως και δημοσίως το ΤΕΕ νωρίτερα σήμερα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

Η ένταξη τεσσάρων ΚΑΔ για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς στην λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων δεν είναι αρκετή. Οι δραστηριότητες που πλήττονται ήδη, εδώ και πολλές ημέρες, από την κρίση είναι πολλοί περισσότεροι. Πρέπει να ενταχθούν τουλάχιστον οι ΚΑΔ που προτείνουμε. Επιπλέον, η Πολιτεία οφείλει, τώρα:

 • Να ενισχύσει χρηματικά, άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, όλες τις ατομικές, προσωπικές, και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται, περιλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών, όχι ως βοήθημα ή επίδομα, αλλά ως ένα αναγκαίο εργαλείο ρευστότητας άμεσης απόδοσης για τη λειτουργία της οικονομίας στο μίκρο- επίπεδο των επιχειρήσεων.
 • Να χορηγήσει την έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που πληρώνονται – από όσους μπορούν – μέχρι το τέλος Μαρτίου, ως κίνητρο. Δεν μπορεί το μέτρο να αφορά μόνο τις υποχρεώσεις του Μαρτίου που πληρώνονται τον Απρίλιο, γιατί κάτι τέτοιο αφαιρεί πολύτιμη, αυτή την ώρα, ρευστότητα από τις επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο, άμεσης ανάγκης και κακώς δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη
 • Να καθιερώσει κανόνα ότι για όσους δεν πληρώσουν τα ποσά κάθε είδους ρυθμίσεων αυτούς τους 2-3 μήνες, δεν θα χάσουν τις ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί, είτε αφορούν φορολογικές, είτε ασφαλιστικές είτε δανειακές υποχρεώσεις.
 • Να προχωρήσει άμεσα – όχι τον Μάϊο – καθώς όλα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, τις εξαγγελίες για τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
 • Να δώσει άμεσα, μέσα στον Απρίλιο, τη δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευέλικτους όρους από τις τράπεζες.
 • Να αποφασίσει αν πρέπει και είναι ασφαλές να εργάζεται ο τεχνικός κόσμος της χώρας. Σήμερα, που τα εργοτάξια σε έργα και οικοδομές, αλλά και τα γραφεία μελετών και μηχανικών, οι βιομηχανίες και τα εργαστήρια, εργάζονται κανονικά, όσο είναι εφικτό και με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, βλέπουμε τα όργανα επιτήρησης των μέτρων να επιβάλλουν πρόστιμα σε αυταπασχολούμενους και μισθωτούς – κατά παράβαση των ανακοινωθέντων.
 • Να αποφασίσει αν απαγορεύονται ή επιτρέπονται οι μετακινήσεις τεχνικών συνεργείων και επαγγελματιών για κάθε είδους έργα σε νησιά και μεταξύ Περιφερειών.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ απέστειλε στα συναρμόδια Υπουργεία ειδική λίστα όπου περιλαμβάνονται και άλλοι ΚΑΔ δραστηριοτήτων που αφορούν μηχανικούς, τεχνικές εταιρείες και τον τεχνικό κόσμο και περιλαμβάνονται, πλέον των ενταχθέντων 7111, 7112, 7022, 7120, οι εξής, οι οποίοι εδώ και μεγάλο ήδη διάστημα πλήττονται:

Κατασκευαστικές δραστηριότητες:

 • 4110, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
 • 4120, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗ
 • 4211, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ
 • 4212, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
 • 4213, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΣΗΡΑΓΓΩΝ
 • 4221, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΓΡΩΝ
 • 4222, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
 • 4291, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΥΔΑΤΟΦΡΑΧΤΩΝ (ΚΛΕΙΣΙΑΔΩΝ) ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΥΔΡΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
 • 4299, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Π.Δ.Κ.Α
 • 4311, ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ
 • 4312, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ
 • 4313, ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
 • 4321, ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
 • 4322, ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ, ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
 • 4329, ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (μονώσεις, ανελκυστήρες κλπ)
 • 4331, ΕΠΙΧΡΙΣΕΙΣ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ
 • 4332, ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
 • 4333, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΙΧΩΝ
 • 4334, ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ
 • 4339, ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΟΣ
 • 4391, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΕΓΩΝ
 • 4399, ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Π.Δ.Κ.Α.

Ηλεκτρονικά συστήματα και Επεξεργασία δεδομένων:

 • 6201, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
 • 6202, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
 • 6203 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
 • 6209 ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
 • 6311, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μελετητικές δραστηριότητες, υπηρεσίες και άλλες:

 • 7211, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • 7219, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
 • 741011, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
 • 741012, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
 • 741020, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
 • 74202400, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
 • 749010, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Π.Δ.Κ.Α.
 • 749013, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
 • 749019, ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Π.Δ.Κ.Α.
 • 749020, ΑΛΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Π.Δ.Κ.Α.
 • 9511, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
 • 9512, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Read more...
Subscribe to this RSS feed

Log in